En reseguide om Tjernobyl i Ukraina
Foto: www.pripyat.com

Tjernobyl

 
» Hem    » Tjernobyl karta     » Om Oss     » Kontakta Oss
Flyg och Boende
   Jämför Flygpriser

Artiklar
   Bakgrund
   Bilder
   Efterspelet
   Evakueringen av Pri...
   Ingen återvändo
   Olyckan

Olyckan

Vid 23:00 samma dag lät man nedstängningen av reaktorn fortsätta. Problemet uppstod när det nya arbetslaget fortsatte nedstängningen som om att uppskjutningen under dagen aldrig hänt. Man sänkte alltså reaktorns produktivitet alldeles för snabbt.

Detta ledde till att reaktorn producerade mer av restavfallet Xenon-135. Arbetslaget trodde att det hastiga fallet i produktiviteten berodde på ett fel i en av de automatiska strömreglagen, inte på grund av föroreningen i reaktorn. För att öka reaktiviteten (Xenon-135 absorberade neutroner vilket minskade reaktiviteten) i reaktor 4 drog man ur kontrollstavar mer än vad som var tillåtet enligt säkerhetsreglementet.

Trots denna åtgärd ökade reaktorns energiproduktion bara marginellt. Trots att experimentet behövde tre gånger så mycket energiproduktion i reaktorn valde man ändå att fortsätta med experimentet.

Fem minuter över ett den 26:e april satte man igång vattenpumparna som drevs av turbingeneratorn, vilket ökade vattenflödet bortom nivån som var tillåten enligt säkerhetsreglerna. Detta ledde till att vattnet tillsammans med Xenon-135 nu agerade som kontrollstavar och absorberade neutronerna i reaktorn.

1:23:04 påbörjades experimentet. Det fanns inga indikationer på reaktorns tillstånd i kontrollrummet. Ångan till turbinerna stängdes av vilket ledde till att vattenflödet minskade, vilket ledde till en minskad absorption av neutroner.

Nu ökade nivån av vattenånga i reaktorkärnan och skapade således luftfickor i kylledningarna. Ångbubblorna ökade reaktorns styrka snabbt och gjorde den snabbt labil och otroligt farlig.

När reaktionen fortsatte brann den överflödiga Xenon-135 upp vilket ökade antalet neutroner tillgängliga för fission.

Nu fanns ingen återvändo. Läs vidare

Allt innehåll på www.tjernobyl.se skyddas av upphovsrätten.